Fül-orr-gégész

Fül-orr-gégészettel kapcsolatos kérdések és válaszokkal foglalkozik az oldal

Kóladióról röviden

A sporttal és állandó mozgással támogatott diétát hatékonyan támogatja az Afrikából származó, mára már sok fele elterjedt kóladió.

2016.08.11. 20:12 egeszseges

Külső hallójárat gyulladás

A strandvíz, a bogarak vagy a légkondicionáló egyaránt okozhat fülfájást. A termálvizek, strandok, tanuszodák vizében rengeteg kórokozó él, és a wellness szállodák divatba jöttével már nem szezonális, hanem télen-nyáron gyakori betegség lett a fájdalmas hallójárat-gyulladás.

A tapasztalatok szerint a természetes vizeknél, tavaknál és a tengerparti nyaralásoknál szinte soha nem fordul elő ilyesmi pedig víz ott is kerül a hancúrozó gyerekek fülébe.

Az uszodai fülfájásnak is nevezett külső hallójárati gyulladás a fülnyílás és a dobhártya közötti szakasz fertőződése, melyet sokféle baktérium vagy gomba okozhat.

Tipikus esetben a tünetek azt követően jelentkeznek, hogy a gyermek hosszabb időt töltött a vízben. Ilyenkor ugyanis a nedves közegben könnyen felázik és sérül a külső hallójárat hámja, így szabaddá válik az út a kórokozók számára. Különösen nagy az "uszodai fülfájás" veszélye nyáron, amikor szezonja van a vizes időtöltéseknek, és a meleg idő is kedvez a fertőzés kialakulásának.

Ne gondoljuk azonban, hogy a külső fül gyulladása csak az úszók megbetegedése, hiszen bármilyen tényező nyomán létrejöhet, mely felsérti a hallójárat hámját.

Ilyen lehet a bőr kiszáradása, a gyakori dörzsölés vagy vakarás, a nem kellő kímélettel végzett fültisztítás vagy a fülbe kerülő bármilyen idegentest is.

A külső hallójárat gyulladása a középfülgyulladás kísérőjelensége is lehet, ha a dobüregben felgyűlő, majd a dobhártya nyílásán keresztül onnan kifolyó genny fertőzi a külső hallójáratot.

Fürdés után óvatosan töröljük meg a fül környékét, és kérjük meg a gyereket, hogy fejének jobbra és balra fordításával segítse a fülbe jutott víz távozását.

Legjellemzőbb tünet a fülfájás, mely sokszor igen heves lehet, és a fül külső részének megnyomása vagy húzása hatására súlyosbodik. Előfordulhat, hogy a fájdalom evés közben, rágás hatására válik kifejezettebbé. Egyes esetekben a külső hallójárat viszketése előzi meg a fájdalom felléptét.

A hallójárat hámjának duzzanatát a gyermek gyakran a fülben érzett teltségérzetként vagy kellemetlen érzésként éli meg. A külső fül gyakran vörös és duzzadt, a fül környéki nyirokcsomók megnagyobbodhatnak és érzékennyé válhatnak.

ful_belso_szerkezete.jpg

Az esetek egy részében fülfolyás is jelentkezik; a váladék kezdetben víztiszta, majd opálossá, sárgás színűvé, gennyessé válhat. Ha a genny, az elhalt szövettörmelék vagy a hámduzzanat elzárja a hallójáratot, úgy átmenetileg hallászavar is kialakulhat. Az esetek túlmonyó többségében a gyermek láztalan.

Füldugóval is védekezhetünk de a gyerekek rosszabbul hallanak ez balesetveszélyes lehet, így érdemes inkább paraffinolajjal átitatni egy vattapamacsot, és azt jól odanyomkodni a hallójárat bemenetéhez. Az olaj bevonja a bőrt,így lepereg róla a víz és a benne lévő korokozók.

Fontos, hogy az olajat ne csak cseppentsük, mert akkor a bőrnek csak egy részével érintkezik, nem helyes fültisztító pálcikára tenni, mert azzal már túl mélyen nyúlnánk a fülbe, ami sérülést is okozhat.

Miért éppen a paraffinolaj? Mert nincs benne illatanyag, és nem romlik meg.

A hámsérülések megelőzése érdekében soha ne engedjük, hogy a kisgyerekek felügyelet nélkül tisztítsák a fülüket. Ügyeljünk arra, hogy semmilyen idegentest ne kerüljön a hallójáratba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegesz.blog.hu/api/trackback/id/tr755097154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása