Fül-orr-gégész

Fül-orr-gégészettel kapcsolatos kérdések és válaszokkal foglalkozik az oldal

Kóladióról röviden

A sporttal és állandó mozgással támogatott diétát hatékonyan támogatja az Afrikából származó, mára már sok fele elterjedt kóladió.

2016.11.18. 00:16 egeszseges

Fülzsír és fültisztítás

Őszi időszakban nem csak a hűvös, szeles időjárás kedvez a fülbetegségek kialakulásának, de az óvodai, iskolai úszástanfolyamok, sőt a nem megfelelő fültisztítás is ideális feltételeket biztosítanak a kórokozók számára.

A tartós fájdalom vagy halláscsökkenés, mindig figyelmeztető jel.Fájdalommal jár a fülkürt hurut, a középfül gyulladása valamint a hallójáratgyulladás. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél. Nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig forduljunk orvoshoz.

Halláscsökkenést okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójáratgyulladás is.

A klóros uszodai víz hallójáratgyulladást okozhat, ha rendszeresen a hallójáratba kerül, huzamosabb idő elteltével a klór hatására a vízben a fül érzékenyebb bőrrétege felázik, begyullad és megduzzad, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

fulcsepp2.jpg

Az úszásra kialakított füldugó hasznos lehet,mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését.Hasznos lehet még az úszósapka, s egy vékonyan bekrémezett vatta a fülbe helyezve. Az úszás befejezése után fontos a hallójárat kiszárítása, a fej oldalra fordításával a víz kirázogatása.

A hallójárat bőrében levő faggyúmirigyek a hámot bevonó, védőréteget termelnek, melynek eltávolítása felesleges, sőt káros lehet. A hallójárat külső részén termelődő váladék, a bőrvédelem szempontjából fontos, és élettani jelentősége van.

A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára.A pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani.A fülzsírdugó eltávolítással nem érdemes otthon próbálkozni,mert a fülzsírdugó mélyebbre tuszkolása, a hallójárat sérülése és fájdalmas gyulladása lehet a következmény, ezért ilyen esetekben mindig forduljunk orvoshoz.

A helyes fültisztításhoz elegendő ha a törölközőt vetjük be a bemenet tisztítására megfelelő egy vékony, összecsavart törölköző megnedvesített sarka is. Néhány csavaró, tekerő mozdulat segítségével tökéletesen kitisztítjuk a fülbemenetét. Ilyen módon nem toljuk be a fülzsírt, hanem óvatosan eltávolítjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegesz.blog.hu/api/trackback/id/tr485287330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása