Fül-orr-gégész

Fül-orr-gégészettel kapcsolatos kérdések és válaszokkal foglalkozik az oldal

Kóladióról röviden

A sporttal és állandó mozgással támogatott diétát hatékonyan támogatja az Afrikából származó, mára már sok fele elterjedt kóladió.

2016.10.22. 10:59 egeszseges

Fülbetegségek megelőzése

A fülbetegségek kialakulásához nem csak az őszi hűvös szeles időjárás kedvez, az óvodai, és iskolai úszótanfolyamok ugyanúgy elősegíthetik, mint a nem megfelelő fültisztítás.

Figyelmeztető jel lehet a tartós fájdalom, vagy halláscsökkenés. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél.

Halláscsökkenést okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójárat- gyulladás is. Fájdalommal jár a fülkürt hurut, a középfül gyulladása valamint a hallójáratgyulladás. A panasz mértéke alapján nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig forduljunk orvoshoz.

Rendszeres úszás esetén a hallójáratba kerülő klóros uszodai víz hallójáratgyulladást okozhat. Huzamosabb idő elteltével, a klór hatására a vízben a fül érzékenyebb bőrrétege felázik, begyullad és megduzzad. Védekező ereje csökken, így a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

A kifejezetten úszásra kialakított füldugó hasznos, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését. Az úszás befejezése után a fejünk jobbra balra fordításával próbáljuk meg a vizet kirázogatni, és a hallójáratot kiszárítani.

Úszás közben a fej maradjon a víz felszíne fölött, így a fülbe jóval kevesebb víz kerülhet. Hasznos lehet még az úszósapka, s egy vékonyan bekrémezett vatta a fülbe helyezve.

fulnagy.jpg

A hallójárat bőrében levő faggyúmirigyek a hámot bevonó, védőréteget termelnek, eltávolítása felesleges, sőt káros lehet. A hallójárat külső részén termelődő váladék, a bőrvédelem szempontjából fontos, és élettani jelentősége van. A fülzsír jelenléte minden ember fülében természetes, és minél többet törölgetjük, annál több termelődik.

Elegendő, a fültisztításnál egy vékony, összecsavart törölköző megnedvesített sarka is amellyel a bemenetet megtisztítjuk. Néhány csavaró, tekerő mozdulat segítségével tökéletesen kitisztítjuk a fülbemenetét. Ilyen módon nem toljuk be a fülzsírt, hanem óvatosan eltávolítjuk.

Kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. A pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani. Túl sok fülzsír termelődése esetén nem érdemes otthoni eltávolítással próbálkozni, ilyenkor gyakran alakul ki fülzsírdugó, mélyebbre tuszkolása, a hallójárat sérülése és fájdalmas gyulladása lehet a következmény, ilyen esetekben mindig forduljunk orvoshoz.

Fülzsírdugó kialakulásakor segíthet a fülbe cseppentett paraffinolaj.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegesz.blog.hu/api/trackback/id/tr515188395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása