Fül-orr-gégész

Fül-orr-gégészettel kapcsolatos kérdések és válaszokkal foglalkozik az oldal

Kóladióról röviden

A sporttal és állandó mozgással támogatott diétát hatékonyan támogatja az Afrikából származó, mára már sok fele elterjedt kóladió.

2016.12.28. 14:37 egeszseges

A fül- orr- gége felépítése és elhelyezkedése

A fül három jól elkülöníthető részből áll.a külső fület a fülcimpa alkotja. Ez porcos, húsos lebeny, amely segít becsatornázni a hanghullámokat a belső járatba.A hanghullámok ezen a csatornán keresztül érik el a dobhártyának nevezett vékony kötőszövetlemezt.Ha a hanghullámok elérik a dobhártyát, meg- rezegtetik.

A középfül folyadékkal telt kamra, melyet az Eustach-kürtnek nevezett csatorna köt össze az orrüreggel és a garattal.

A kürtön keresztüláramló levegő kiegyenlíti a nyomást a középfül és a külső levegő között,légnyomásváltozás esetén, például repüléskor vagy búvárkodáskor. A repülőgép felemelkedésekor a légnyomás fokozatosan csökken a fülkében, a középfülben megnő a nyomás, és a dobhártya kidomborodik.

ful4.jpg

A fülke és a középfül közötti nyomás különbség hatására, az az Eustach-kürt hirtelen pukkanással kinyílik, és a levegő kiszabadul a középfülből.

Leszálláskor szükség lehet a fülnyomás kiegyenlítésének elősegítésére. Nyelés, rágógumizás vagy orrfújás hatására kinyílhat az Eustach-kürt, ha a nyomás- különbség már kellemetlenné válik.

A külső fül a hanghullámokat gyűjti össze, majd ezeket a középfül alakítja mechanikai energiává az üllő és a kalapács segítségével.

Végül a belső fülben keletkeznek az idegimpulzusok, melyek az agyba jutnak. Az egyensúlyérzékelés szerve a belső fül.

Az orr a légzés és a szaglás egyik szerve. Feladata a belégzett levegő fel- melegítése, szűrése és párásítása.Felső részét csont, az alsót porc alkotja. Belsejében helyezkedik el az orrüreg, ezt az orrsövény osztja két járatra.

Az arc csontjaiban találhatóak az orrüregbe nyíló orrmelléküregek. Az orr elhelyezkedése miatt, különösen ki van téve a sérüléseknek, fertőzéseknek.

A garat a légző- és az emésztőrendszer közös része, a táplálék és a levegő útja itt ágazik ketté a nyelő- és a légcső felé. A gége a garat és a légcső között helyezkedik el, és a hangszalagokat tartalmazza, a beszéd szerve. A gége és a garat gyakran fertőződik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegesz.blog.hu/api/trackback/id/tr195288092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása