Fül-orr-gégész

Fül-orr-gégészettel kapcsolatos kérdések és válaszokkal foglalkozik az oldal

Kóladióról röviden

A sporttal és állandó mozgással támogatott diétát hatékonyan támogatja az Afrikából származó, mára már sok fele elterjedt kóladió.

2016.09.02. 10:58 egeszseges

A külsőfül gyulladása

A külső fül védelmét egy öntisztuló mechanizmus biztosítja, ennek révén a hallójárat egy száraz, egyenletes hőmérsékletű, savas kémhatású, kórokozók megtapadásának, szaporodásának ellenálló üreg.

Ez a finom egyensúly felborulhat, baktériumok, gombák telepedhetnek meg, indulhatnak szaporodásnak, a fertőzés hatására gyulladásos változások következnek be, a hallójárat bőre megduzzad, vérbővé válik, váladékozik,ezért fülünket védeni kell a víztől, mechanikai, kémiai irritációtól,szisztémás bakteriális és vírusfertőzések hatásaitól.

Duzzanat, fájdalom jelentkezik, váladék hatására füldugulás, halláscsökkenés alakul ki.

Később a tünetek enyhébbek, főleg viszketés, hámlás a vezető tünet. A fülgyulladás időnként fellobban,fokozódik a viszketés, fájdalom, fülfolyás jelentkezhet.

Elsősorban a helytelen szokásokra, és a fület érő rendszeres irritációra, a fül piszkálása ez a leggyakoribb ok, a fül bedugaszolása,főleg vattalabdaccsal, amivel a beteg védeni szándékozik a fülét, munkahelyi ártalmak, hallójáratba jutó por, gőzök, hallókészülék használata nagy szerepet játszik a gyulladás kialakulásában.

Strandolás után jelentkeznek a panaszok, mert úgy érezzük víz ment a fülünkbe amit, nem tudunk onnan kicsurgatni, az is előfordulhat, hogy hajmosás után érzünk hasonlót.

medence_ful.jpg

A hallójáratba jutott vizet érdemes minél előbb eltávolítani, mert a felázott hallójáratbőr könnyen fertőződik a levegőben normálisan is jelenlévő kórokozókkal.

A külsőfül gyulladás igen erős fájdalommal jár. Gyakran az éjszakai alvást, pihenést is zavarja, ilyenkor a vizsgálat maga is fájdalmas.

A fül, a fülcimpa, a fül előtti terület érintése is fájdalmas lehet. Fülfolyás, halláscsökkenés jelentkezhet. A hőemelkedés, láz-ritka, ha mégis előfordul, antibiotikum adása szükséges.

Igen fontos a szakorvosi vizsgálat, annak eldöntésére, hogy külső- vagy belsőfül gyulladásról van szó, a két betegség kezelése eltérő.

Nem ritka azonban a két betegség együttes fennállása sem, amikor a középfülből ürülő váladék fertőzi a hallójáratot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegesz.blog.hu/api/trackback/id/tr935188439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása