Fül-orr-gégész

Fül-orr-gégészettel kapcsolatos kérdések és válaszokkal foglalkozik az oldal

Kóladióról röviden

A sporttal és állandó mozgással támogatott diétát hatékonyan támogatja az Afrikából származó, mára már sok fele elterjedt kóladió.

2016.09.21. 20:12 egeszseges

Fülcseppek

Normális körülmények között a fül magától tisztul. A hallójárat külső része fülzsírt választ ki, ami útját állja a víznek, a pornak és a baktériumoknak. A fülzsír fokozatosan a fülnyílás felé vándorol, ahol kiesik, vagy lemossuk, és magával viszi az idegen anyagrészecskéket.Az öntisztulási folyamat szinte mindenkinél jól működik, de néhány esetben túl sok fülzsír képződik, ami ha felgyülemlik, megkeményedik, kényelmetlenséget és hallásromlást okozva. A megkeményedett fülzsír irritálhatja a hallójárat falát.

A fültisztítást ne saját kezűleg végezzük. Sokan úgy gondolják, hogy a megkeményedett fülzsír néhány csepp ásványi olajjal vagy recept nélkül kapható fülcseppel sikeresen eltávolítható. Billentsük a fejünket oldalra, és finoman húzzuk meg a fülcimpát, hogy szélesebbre nyíljon a hallójárat, amikor csöppentünk.

Cseppentés után soha ne dugjunk vattagolyót a fülünkbe. A fül sajátos felépítése miatt a vattával a fülzsírt még mélyebbre nyomjuk a hallójáratban, vagyis előfordulhat, hogy tovább súlyosbítjuk a helyzetet.

Próbálkozásunk az otthoni fültisztítással eredménytelen és úgy érezzük, hogy még mindig be van dugulva a fülünk, akkor ideje orvoshoz fordulni. Az orvos vízzel kimossa a hallójáratot, vagy eltávolítja a fülzsírt.

dvitamindoktorno.jpg

Akinek lyukas a dobhártyája vagy valamilyen fülműtéten esett át, kerülje a fülcseppek használatát, kivéve ha az orvos írja fel. Ez azért nagyon fontos, mert a fülcseppek beszivároghatnak a középfülbe, és ott súlyos fertőzést okozhatnak. Ugyanez vonatkozik azokra a személyekre, akiknek krónikus fülfertőzésük van.

Egyes recept nélkül kapható fülcseppek vagy akár a receptre felírt termékek is allergiás reakciókat válhatnak ki. Ha a fülcsepp fájdalmat, égető érzést, bőrpírt vagy duzzadást okoz a fülben, hagyjuk abba a használatát, és azonnal forduljunk szakorvoshoz.

Az úgynevezett uszodai fülgyulladás megelőzésére úszás után mindig cseppentsünk egy kis hígított ecetsavat vagy orvosi alkohol és ecet egyenlő arányú keverékét mindkét fülbe. Billentsük oldalra a fejünket, hogy a folyadék kicsurogjon a fülből. A cseppek kiszárítják a fület, és helyreállítják a megfelelő vegyhatást.

Ha a fülünk váladékozik vagy fáj, forduljunk orvoshoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegesz.blog.hu/api/trackback/id/tr85097107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása